Alege să te relaxezi si sa te intretii prin masaj. O ședință săptămânală de masaj te va ajuta să reduci durerile musculare sau articulare, să elimini mai ușor toxinele din organism, să crești imunitatea acestuia și, în general, să te simți mai bine.

Masajul de intretinere este un masaj caruia majoritatea oamenilor nu ii acorda atentia cuvenita si meritata, dar masajul de intretinere se poate dovedi foarte eficient in mentinerea unei bune stari de sanatate.
Masajul de relaxare si intretinere este un masaj care este indicat a se face cel putin o data pe sapamana, preferabil doua masaje pe saptamana, si are ca scop mentinerea organismului într-o functionalitate perfecta. Tehnica este de aplicare a unor manevre si procedee specifice care au ca scop o mai buna activare a circulatiei sanguine la nivelul fiecarui segment si organ, realizarea unei elasticitati a pielii si a articulatiilor si la nivelul musculaturii. Ajuta la relaxarea si tonifierea musculara specifica unui organism sanatos, înlatura starea de oboseala prin relaxarea sistemului nervos si a celui hormonal. De asemenea, masajul de relaxare si intretinere poate realiza o eliminare mai rapida a toxinelor din organism si o regenerare mai buna a tesuturilor.
Masajul de relaxare si intretinere este recomandat tuturor persoanelor sanatoase, indiferent de vârsta, care doresc sa îsi mentina starea de sanatate si sa previna imbolnavirea. Masajul de întretinere actioneaza asupra întregului organism si fiecare parte a corpului beneficiaza de manevre adecvate comformatiei zonei respective. Dupa caz acest masaj se poate face cu ulei, crema sau combinati de uleiuri sau creme, masajul poate avea durate si intensitati diferite. Efectul unui masaj de întretinere se vede imediat, veti observa starea de vitalitate si energizare ce o aveti dupa fiecare sedinta de masaj. Dupa o perioada in care veti beneficia de un masaj de relaxare si intretinere regulat veti observa si alte efecte benefice precum o stare de sanatate mai buna, rezistenta mai mare la stres si oboseala, etc.
Este recunoscut faptul ca e mai bine si mai ieftin sa te menti sanatos decît sa astepti sa te înbolnavesti si apoi sa te tratezi. Medicamentele clasice pot fi nu numai foartecostisitoare dar au si efecte secundare negative, încât e de preferat sa fie luate masuri profilactice care includ masajul de întretinere, o viata mai echilibrata, o alimentatie sanatoasa precum si practicarea sportului.
Cum afecteaza stresul starea de sanatate
Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte.
Masajul Suedez sau masajul de Relaxare
Relaxarea deplina – un beneficiu deplin al masajului de relaxare. Unul dintre beneficiile imediate ale masajului este sentimentul de relaxare deplină și calm. Aceasta se întîmplă datorită faptului că masajul de relaxare stimulează producerea de endorfină, substanța responsabilă pentru instalarea sentimentului de fericire. De asemenea, se reduc nivelurile hormonilor de stres ca adrenalina, cortizolul și norepinefrina. Cercetările indică faptul că nivelul crescut de hormoni de stres dezechilibrează sistemul imunitar. Unele dintre beneficiile masajului sunt și reducerea tensiunii musculare, o circulație îmbunătățită, stimularea sistemului limfatic, reducerea nivelului de hormoni de stres, mărirea mobilității și flexibilității încheieturilor, tonus al pielii bun, vindecarea rapidă a leziunilor la nivelul țesutului moale, acuitate mentală, reducerea anxietății și depresiei.

Acționează pentru a dispersa efectele secundare ale acțiunii mușchilor, efecte ce irită mușchii și terminațiile nervoase. Acizii lactic și carbonic se acumulează în mușchi la scurt timp după începerea unui program de exerciții. Acești acizi sunt deșeuri ce determină durerea și crampele ocazionale. Ei se formează cînd glicogenul din ficat și mușchi este ars pentru a produce energia din timpul exercițiului. În cele din urmă, acizii trebuie să fie reconvertiți în glicogen și restocați sau eliminați prin limfă și sistemul circulator. Durerile și oboseala persistă pîna ce procesul acesta de reconvertire sau excreție este încheiat. Masajul poate ajuta eliminarea iritației cauzate de aceste deșeuri, mărind astfel rata refacerii musculare. Masajul, spunea Hipocrat, poate întări o articulație slăbită sau poate mobiliza o articulație înțepenită. Terapia prin masaj este o formă de terapie fără medicamente.
Stresul
Relația dintre stres și boală este un punct de interes pentru toți cei preocupați de menținerea sănătății. Stresul determină eliberarea de hormoni ce creează vasoconstricție și diminuarea circulației.
Afectată de stres, inima lucrează mai din greu, respirația devine mai rapidă și superficială, iar digestia se încetinește. Aproape toate procesele corporale degenerează. Studiile prihosomatice arată modul în care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetătorii au estimat că 80% din boli sunt legate de stres. Terapia calmantă și relaxantă prin masaj poate ajuta contracarând toate aceste efecte.
Masajul are un efect psihologic clar. Întrucât masajul de relaxare trezește simțul tactil, simțul primar al corpului, el aduce oamenii aici și acum, și ii indeparteaza de tensiunea generată de preocuparea constantă a minții cu probleme. De asemenea, detensionarea musculară poate conduce la eliberarea de emoții reprimate. Durerile de cap, insomnia, tulburarile digestive inclusiv constipația, artrita, astmul, sinuzita, precum și dureri minore sunt câteva din problemele care se ameliorează în urma terapiei prin masaj de relaxare.
De ce este masajul benefic?
Pentru că masajul:
- Aduce un aflux sporit de sange în țesuturi, îmbunătățind astfel hrănirea acestora, stimulând nervii ce alimentează organele interne;
- Influențează favorabil sistemul nervos: relaxează și calmează întregul organism;
- Îmbunătățește starea pielii tale: îndepărtează stratul de celule moarte de la suprafața pielii și excesul de sebum din glandele sebacee, având efect de curățire. În plus, masajul acționează în mod direct asupra funcției glandelor (uleioase) și sudoripare, care mențin pielea lubrefiată, curată și răcoroasă;
- Stimulează activitatea glandelor sebacee, contribuind la refacerea mantalei acide a pielii;
- Ajută la dezagregarea sau fragmentarea produșilor patologici (fibrină, grăsimi);
- Înviorează tonusul muscular, pielea menținându-și elasticitatea, și totodată împiedică formarea depozitelor de grasime în țesuturile pielii (hipoderm);
- Combate celulita;
- Are efect analgezic;
- Eliberează substanțe necesare contracției musculare (glycogen, acetilcolin, etc);
- Întinde mușchii și țesuturile, mușchii se destind și emoțiile reprimate dispar;
- Stimulează circulația sanguină și limfatică;
- Asigură schimburile nutritive între țesuturi, cu eliminare de deșeuri metabolice.